Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε

Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία απ'το μελλον;!


Από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ, μια τεχνολογική επανάσταση χωρίς προηγούμενο κατέλαβε τον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από τη μηχανική ιδιοφυία των αρχαίων που ήταν σπαρμένοι στην Ελλάδα και τις αποικίες της.

Το όραμα του Μουσείου είναι να προβάλλει το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας. Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η αξιοποίηση της υδραυλικής και της αιολικής ενέργειας, η εφαρμογή της ιμαντοκίνησης, της οδοντοκίνησης και της αλυσοκίνησης και πολλές άλλες επιστήμες και τεχνικές επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα.



Ο πρώτος μόνιμος χώρος του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, ιδρύθηκετο 2003 και εγκαινιάστηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θεοδόση Τάσιο στο Κατάκολο του νομού Ηλείας, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πύργου.

Ακολούθησε το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία το 2014, αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη και στην εποχή του.

Στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Συλλόγου εμπόρων και ξενοδόχων της περιοχής.

Η λειτουργία του Μουσείου στην Αθήνα, από τις 8 Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώνει το τρίπτυχο των Μουσείων Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.

https://kotsanasmuseum.com/mouseio/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου